Wie ben ik


Mijn naam is Marijke Zwanenburg. Ik ben geboren en getogen in Katwijk aan Zee en woon sinds 2016 in het pittoreske Burgwerd in Friesland, waar ik mijn opleiding als beeldend kunstenaar heb voltooid aan de Kunstacademie Friesland. Naast mijn werk in de ouderenzorg verzorg ik creatieve workshops.


Kunst is voor mij een krachtig medium. Het biedt een ontdekkingsreis naar de complexiteit van emoties en stelt me in staat om mezelf te begrijpen en te verbinden met mijn innerlijke inspiratie, en om mijn relatie met anderen te verkennen. Creatieve expressie geeft me een gevoel van verrijking en bevrijding, waardoor ik telkens opnieuw een balans vind in het leerproces dat het leven is.

Mijn kunst vindt zijn inspiratie in spiritualiteit en verbeeldingskracht, waarbij ik streef naar het belichamen van mijn kracht en het leven vanuit mijn unieke kwaliteiten.


Ik experimenteer met verschillende materialen en technieken, en omarm de elementen van toeval en ontdekking. Ik laat bijvoorbeeld verf druipen op aluminium en observeer hoe de lichtinval de sfeer van mijn werk beïnvloedt. Het gebruik van purschuim leidt tot dramatische effecten, terwijl het schuren van mijn schilderijen prachtige abstracties creëert. 


De natuur en het vrouwelijk figuur dienen vaak als terugkerende inspiratiebronnen. Mijn werk begint vaak met foto's en schetsen die ik vervolgens als basis voor mijn kunstwerken gebruik. Ik ben gefascineerd door gelaagdheid, omdat dit diepgang en complexiteit toevoegt aan mijn werk, waardoor een doorleefde indruk ontstaat.


Mijn doel is om de toeschouwer te raken met mijn kunst. Ik geloof dat een krachtig beeld meer kan communiceren dan duizend woorden, en ik streef ernaar een gevoel van herkenning en connectie bij de kijker op te roepen. De interpretatie van mijn werk laat ik graag over aan de toeschouwer, terwijl ik mij inzet om mijn werk overtuigend te presenteren.