Wie ben ik


Mijn naam is Marijke Zwanenburg. Ik ben geboren en getogen in Katwijk aan Zee en woon sinds 2016 in het pittoreske Burgwerd in Friesland, waar ik mijn opleiding als beeldend kunstenaar heb voltooid aan de Kunstacademie Friesland. Ik ben werkzaam in werkplaats De Nieuwe Ruiter te Bolsward. Ik geef er schilder,- en tekenles. Daarnaast worden er wisselende exposities van verschillende kunstenaars of van de cursisten gehouden in de gallerie.


Ik experimenteer graag met verschillende materialen en technieken, en omarm de elementen van toeval en ontdekking. Ik laat bijvoorbeeld verf druipen op aluminium en observeer hoe de lichtinval de sfeer van mijn werk beïnvloedt. Het gebruik van purschuim leidt tot dramatische effecten, terwijl het schuren van mijn schilderijen prachtige abstracties creëert. 


De natuur en het vrouwelijk figuur dienen vaak als terugkerende inspiratiebronnen. Mijn werk begint vaak met foto's en schetsen die ik vervolgens als basis voor mijn kunstwerken gebruik. Ik ben gefascineerd door gelaagdheid, omdat dit diepgang en complexiteit toevoegt aan mijn werk, waardoor een doorleefde indruk ontstaat.


Mijn doel is om de toeschouwer te raken met mijn kunst. Ik geloof dat een krachtig beeld meer kan communiceren dan duizend woorden, en ik streef ernaar een gevoel van herkenning en connectie bij de kijker op te roepen. De interpretatie van mijn werk laat ik graag over aan de toeschouwer, terwijl ik mij inzet om mijn werk overtuigend te presenteren.